Cinema REX krijgt tweede leven

21 december 2023

De Rex is gered. Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent koopt het bioscoopgebouw aan het Maria Hendrikaplein met het oog op een grondige restauratie. “Het pand krijgt na jaren van leegstand een culturele invulling”, zegt schepen en sogent-voorzitter Sami Souguir.

Cinema Rex heeft een rijke geschiedenis. In 1933 gingen de deuren open van wat toen gold als de mooiste filmzaal van de stad. In de jaren 50 werd het pand verbouwd en werd de zaal ontdaan van de originele art deco aankleding. Tot begin de jaren 80 werden er films vertoond. In de jaren 90 was er kortstondig een casino in gevestigd. Die herbestemming zorgde ervoor dat het gebouw zijn oorspronkelijke grandeur verloor, onder andere door het bouwen van een gokruimte in de grote zaal. Wat volgde waren decennia van verwaarlozing en leegstand.

“Op het eerste zicht ziet het gebouw er niet best uit, maar structureel is het in vrij goede staat. Wie voorbij de afgebladerde verf en het stof kijkt ziet een prachtige statige zaal. Het is nu de bedoeling om die weer als weleer te laten schitteren. We konden ons niet veroorloven dat het pand nog eens 20 jaar te laten verkommeren tot het misschien niet meer te redden valt”, zegt schepen Sami Souguir, voorzitter van sogent.

Het stadsontwikkelingsbedrijf zal zowel de aankoop als de restauratie op zich nemen. Op die manier wordt de stadsbegroting niet extra belast. “Na de restauratie zal de zaal een culturele invulling krijgen. We denken in de eerste plaats aan Film Fest Gent dat al lang een eigen stek zoekt. Uiteraard zijn daar mogelijke samenwerkingen met andere verenigingen die met film bezig zijn. Ten vroegste in 2027 kan de zaal gerenoveerd zijn”, aldus Sami Souguir.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info