Gent zal voortaan lokfietsen inzetten tegen fietsdiefstal

30 januari 2024

De Gentse Flikken zullen voortaan lokfietsen inzetten in de strijd tegen fietsdiefstal. Gent heeft een cruciale rol gespeeld bij het realiseren van de wetswijziging die Minister van Justitie (Open Vld), Paul Van Tigchelt, doorvoerde. "We hebben voorgesteld om de lokfiets uit de BOM-wetgeving te halen zoals in Nederland het geval is. 

Daardoor is het geen bijzondere opsporingsmethode meer waardoor de politie de lokfiets veel vaker kan inzetten.", zegt burgemeester Mathias De Clercq. “Voor veel Gentenaars is de fiets niet alleen een kostbaar bezit, het is vaak ook hun enige vervoermiddel. Dankzij de wetswijziging kunnen de autoriteiten op een heel doeltreffende wijze lokfietsen inzetten, wat een belangrijke stap is om de veiligheid op straat te verbeteren en fietsdiefstallen te ontmoedigen."

Er zijn ook afspraken gemaakt met het parket van Oost-Vlaanderen. Minister Paul Van Tigchelt: “Er zal wel degelijk vervolgd worden, zodat de inspanningen van de politie niet voor niks zijn. Een onmiddellijke minnelijke schikking kan, maar als het om georganiseerde bendes of veelplegers gaat, kan ook de klassieke gerechtelijke aanpak via snelrecht of vordering van een onderzoeksrechter. Er worden in België elke dag 82 fietsdiefstallen aangegeven, en dat is maar een fractie van het verhaal, want veel slachtoffers doen gewoon geen aangifte.”

Hiernaast zet de Stad Gent in op preventie. Burgemeester Mathias De Clercq: "Iedereen kan zijn fiets gratis markeren bij de fietsambassade."

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info