Keuze woon-werkverkeer

27 september 2016

In het kader van het nieuwe bedrijfsvervoersplan werd de personeelsleden recent gevraagd naar de keuze voor hun woon-werkverkeer vanaf 1 januari 2017. De deadline voor het opgeven van het nieuwe woon-werkverkeer was vrijdag 23 september.

Concreet heb ik hierbij volgende vragen en ontving ik graag een overzicht van het keuze-aantal per aangeboden mogelijkheid:
 

  • Hoeveel personeelsleden beschikken momenteel over een parkeerabonnement en kozen vanaf 1 januari 2017 voor een andere vorm van woon-werkverkeer en welke?
  • Werd van de personeelsleden die voor een parkeerabonnement kozen ook de reeds parkingvoorkeur geregistreerd en zo ja, hoe ligt de spreiding over de aangeboden parkings?
  • Hoeveel personeelsleden parkeren hun auto of motorfiets momenteel gratis en over welke werkplekken gaat het hier?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Tot vrijdag 23 september konden de personeelsleden hun keuze voor hun woon-werkverkeer doorgeven. Nog niet alle personeelsleden hebben dit gedaan en worden persoonlijk gecontacteerd.

Om deze reden hebben we nog geen zicht op hoeveel personeelsleden die een parkeerabonnement hadden, gaan overstappen op een andere vorm van woon-werkverkeer. De exacte cijfers verwachten we tegen het einde van het jaar.

Personeelsleden die voor een parkeerabonnement hebben gekozen, kunnen hiermee terecht in 6 parkeergarages of parkeerterreinen. Campus Prins Filip, AC Portus, Sint-Pietersplein, Tolhuis, Savaanstraat en Ramen. Een parkingsvoorkeur werd niet gevraagd.

Bij de vraag naar de personeelsleden hun woon- en wegverkeer werd ook gevraagd hun huidig woon- en werkverkeer door te geven. Zo krijgen we ook hiervan een beeld. Maar ook deze gegevens zijn nog niet beschikbaar en verwachten we tegen het einde van het jaar.

Van zodra er volledige rapportage beschikbaar is, zal ik u de gevraagde gegevens bezorgen.

Martine De Regge
Schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging


Bijkomend antwoord:

Naar aanleiding van uw schriftelijke vraag informeer ik u graag over de eerste resultaten in het kader van het Bedrijfsvervoerplan.
 
Recent konden alle medewerkers van de Stad Gent en het OCMW doorgeven op welke manier ze hun woon-werkverkeer vanaf 1 januari 2017 willen organiseren. Uit deze bevraging blijkt uit een eerste analyse (de cijfers zijn nog niet volledig) dat er in 2017 meer medewerkers dan in 2016, minstens voor een deel van hun traject woon-werkverkeer, kiezen voor een duurzame verplaatsing.
 
Het hoge aandeel fietsers en medewerkers die kiezen voor openbaar vervoer vallen onmiddellijk op. De resultaten tonen ook een lichte achteruitgang van de auto ten voordele van de fiets en de ‘combi zonder auto’ (dit zijn medewerkers die een aantal maanden met de fiets naar het werk komen en een aantal maanden met het openbaar vervoer). Vandaar ook de lichte daling van 12 maanden openbaar vervoer. Het aantal medewerkers dat te voet komt, blijft ongewijzigd.
 
Uit de resultaten kunnen we besluiten dat de nieuwe modal split in 2017 stijgt naar 80/20, m.a.w. 80% van de medewerkers nemen voor minstens een deel van hun woon-werkverkeer een duurzaam verplaatsingsmiddel (te voet, fiets, openbaar vervoer). Dit is een nog beter resultaat dan de huidige modal split (73/27).

Martine De Regge
Schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging


Bijlage: persbericht

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info