Bedelarij Serpentstraat

17 november 2017

Bewoners en handelaars van de Serpentstraat merken steeds vaker bedelaars op in hun straat waardoor vaak de doorgang wordt belemmerd. Het betreft hier immers een smalle straat met talrijke handelszaken, toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De bedelaars spreken daarenboven vaak alle voorbijgangers actief aan om een aalmoes te bekomen.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Is de situatie van de bedelarij in de Serpentstraat bekend bij de politie?
  • In welke mate werd desgevallend tegen de situatie opgetreden?
  • In welke mate wordt in geval van de vaststelling van bedelarij ook maatschappelijke dienstverlening ingeschakeld met het oog op toeleiding tot mogelijke ondersteuning en/of begeleiding?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Op verschillende plaatsen in de stad zijn er bedelaars aan te treffen. Sommigen onder hen hebben hun vaste plek, anderen verplaatsen zich meer. Het bedelen op zich wordt nergens strafbaar gesteld. Dit impliceert dat een bedelaar die, bijvoorbeeld, op de grond zit met een geldbakje zonder meer niet strafbaar is. Het bedelen wordt wel strafbaar wanneer de bedelaar mensen agressief aanspreekt of aanklampt. Ook het bedelen in het gezelschap van dieren en het bedelen waarbij er niet voldoende doorgang meer is voor voetgangers of aan toegangsdeuren van gebouwen, zijn niet toegelaten. Deze inbreuken zijn vastgelegd in het Politiereglement op de Bedelarij van de Stad Gent.

Tijdens de patrouilles hebben de medewerkers van de Politie Gent steeds oog voor bedelarij en de manier waarop er gebedeld wordt. Indien er overtredingen worden vastgesteld, zal er een GAS-PV opgesteld worden en wordt de bedelaar aangemaand zich te houden aan de geldende regels. Wanneer blijkt dat de bedelaar zich in een precaire situatie bevindt, wordt er ondersteuning gezocht via de Dienst Maatschappelijke Zorg bij de Gentse Politie. De bedelaars in de Serpentstraat waren tot nu toe niet gekend bij de Politie. Er zijn hieromtrent ook geen meldingen van burgers geregistreerd.

Daniel Termont
Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info