Sterrekinderen

16 april 2021

Naar aanleiding van een aantal vragen ivm sterrekinderen die gemeenteraadslid Yeliz Güner stelde aan bevoegd schepen van burgerzaken ontving zij hierop volgende antwoorden.

Heeft u zicht op aantal levenloos geboren kinderen (t.o.v. totaal aantal geboorten) in 2020, hoeveel daarvan aangegeven werden bij de burgerlijke stand en een naam hebben gekregen?

In 2020 telden wij 6784 geboorten, waarvan 213 levenloos geboren kinderen.

(cijfers levenloos geboren kinderen 4 Gentse ziekenhuizen)

Bij de levenloos geboren kinderen waren er 41 aangiften. 13 kindjes kregen een voornaam, 28 (verplichte aangiften na meer dan 180 dagen zwangerschap) een voor- en familienaam.

Hoe verhoudt dit aantal zich tegenover de voorbije jaren?

2018: 43 aangiften

2019: 42 aangiften

2020: 41 aangiften

Op een waardige manier afscheid kunnen nemen, is bijzonder belangrijk. Zijn de herdenkingsmogelijkheden (sterrenweide) voldoende bekend bij getroffen ouders?

We merken dat onze sterretjesweiden op dit moment onvoldoende gekend zijn. Bij de oprichting werd dit steeds gecommuniceerd naar de ziekenhuizen, vroedvrouwen, gynaecologen, wijkgezondheidscentra en verenigingen voor ouders die een kind verliezen of verloren hebben. Om het nog meer onder de aandacht te brengen is er op dit moment een brochure in opmaak en zal er een mailing met de nodige info gebeuren naar genoemde partners.

Isabelle Heyndrickx
Schepen van Burgerzaken en Protocol - Ambtenaar van Burgelijke stand

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.