Camera's Hikvision

3 juni 2022

Naar aanleiding van een recente publicatie van De Standaard bleek dat er in veel steden en gemeenten bewakingscamera’s van het Chinese merk Hikvision worden gebruikt. Deze camera’s zouden veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Vraag:
1- Wordt er beroep gedaan op Hikvision camera’s in Gent?
2- Hangen er camera's van de Chinese fabrikant in Gentse stadsgebouwen? Zo ja, hoeveel?
3- Gaat de stad die camera’s verwijderen zoals de stad Hasselt recent besliste?
4- Zijn er nieuwe aankopen voorzien van materiaal van het Chinese merk Hikvision?
5- Indien geen Hikvision camera’s worden gebruikt, zijn er veiligheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van de beveiligingscamera’s van andere origine in onze stad? 

Antwoord:
In de gebouwen die onder mijn bevoegdheid vallen zijn er drie camera’s van Hikvision opgesteld aan de Lübecksite. In totaal heeft FM 701 camera’s in dienst.  FM Onderwijs heeft geen camera’s. FM Welzijn beheert er 206 en FM Themagebouwen 495 waarvan het merendeel in de musea te vinden zijn.

De meerderheid van de camera’s zijn merken zoals Panasonic, Axis, Sony, Honeywell en dergelijke meer. Vooral het Zweedse merk Axis is vrij veel geplaatst. Voor camera’s die buiten mijn bevoegdheid vallen zal ik u moeten doorverwijzen naar mijn collega’s.

Gezien de overgrote meerderheid van de bestaande van de toestellen niet van Chinese makelij zijn kan u ervan uitgaan dat de nieuwe toestellen evenmin van Hikvision zullen zijn. Zo zullen er bij Themagebouwen het komende jaar in de musea nog een 200-tal extra camera’s voorzien worden van het Zweeds merk Axis .

District09 beheert de veiligheid van de opgenomen beelden op een apart net (waarbij niets online gaat) waardoor het beeldmateriaal beschermd is tegen hacken. Als u daarbij nog vragen heeft kan u met deze terecht bij collega Bracke.

Gezien de bezorgdheid rond toestellen van Hikvision en Chinese toestellen in het algemeen vraagt het Gentse bestuur advies inzake veiligheid van Chinees technologisch materiaal aan het  Centre for Cybor Security van de Federale Overheid.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.