Minder windmolens in haven

1 december 2013

Het ziet ernaar uit dat er minder windmolens in het havengebied zullen komen dan aanvankelijk gepland. Nadat Stad Gent de geluidsnorm verstrengde, schrapte de provincie vier van de dertien aangevraagde windmolens.

Oorspronkelijk dienden Electrabel en Katoen Natie een aanvraag in om dertien windmolens te bouwen in het havengebied. De bewoners van Oostakker en Desteldonk tekenden met steun van Open Vld Oostakker protest aan tegen de plannen omdat ze overlast vrezen van de windmolens. Stad Gent, dat slechts een adviserende rol heeft in de plannen, oordeelde dat een strengere geluidsnorm nodig is dan de Vlaamse norm. Concreet vraagt Stad Gent een halvering van de geluidsdruk. Het voegt er aan toe dat hernieuwbare energie moet gestimuleerd worden, maar dat het evenwicht met de leefbaarheid dient bewaard te blijven.
De provincie Oost-Vlaanderen, die de milieuvergunning uitreikt, volgde dat advies niet maar weigert wel de milieuvergunning voor vier windmolens aan de rand van het industriepark Skalden.  Bewoners van Oostakker en Desteldonk zouden volgens de provincie te veel hinder van de windmolens ondervinden.
De bewoners tekenden echter beroep aan tegen de milieuvergunning en vragen dat de provincie ook het advies van Stad Gent volgt om de geluidsnorm ’s nachts sterk te verlagen tot 39 decibel in plaats van de gangbare 43 decibel. De bal ligt nu in het kamp van de Vlaamse regering die over dat beroep moet oordelen.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.