Nocturne trapt Europese Week van de begraafplaatsen in Gent op gang

24 april 2015

Van vrijdag 29 mei tot zondag 7 juni 2015 zijn er verschillende rondleidingen over het funeraire erfgoed op de Gentse begraafplaatsen. Voor het eerst worden ook twee avondwandelingen georganiseerd op vrijdag 29 mei waarbij de fauna en flora op de Westerbegraafplaats in de kijker worden gezet.

Van vrijdag 29 mei tot en met zondag 7 juni 2015 organiseert Gent voor de negende keer de Europese Week van de Begraafplaatsen. De Europese Week van de Begraafplaatsen werd gelanceerd door ASCE, Association of Significant Cemeteries in Europe. Gedurende deze week wordt in verschillende Europese steden de aandacht gericht op het funerair erfgoed op onze begraafplaatsen.

Op de achttien Gentse begraafplaatsen zijn er enkele pareltjes die absoluut wat meer aandacht verdienen zoals de romantische dodentuin van de Westerbegraafplaats en het Campo Santo in Sint-Amandsberg. Maar ook de begraafplaatsen Mariakerke, Gentbrugge en de Zuiderbegraafplaats hebben hun verhaal. Wie kennis wil maken met de Gentse begraafplaatsen, kan deelnemen aan verschillende rondleidingen met aandacht voor het funerair erfgoed. Naast algemene wandelingen zijn er ook themawandelingen die markante vrouwen en WO I belichten. Stadsgids An Hernalsteen is opnieuw de ideale gids en verteller. Daarnaast wordt er op vrijdag 29 mei voor het eerst een nocturne georganiseerd op de Westerbegraafplaats.

‘Vrijdag 29 mei, een dag vóór de Dag van het park, zetten we de fauna en flora op onze Westerbegraafplaats in de kijker”, aldus schepen van Burgerzaken Sofie Bracke. “Op die manier willen we Gentenaars bewust maken van het feit dat ze ook op onze groene begraafplaatsen terecht kunnen als ze even willen ontkomen aan de drukte van de stad of een wandeling willen maken.’ Tijdens twee avondlijke wandelingen tonen stadsecoloog Geert Heyneman en natuurgids-ornitholoog Harald Evrard dat er heel wat fraais leeft op de begraafplaats. Afspraak om 20 uur aan het Poortgebouw, Palingshuizen 143, 9000 Gent.

De rondleidingen zijn gratis.Inschrijven is verplicht, via 09 210 10 10 (Gentinfo, van maandag t.e.m. zaterdag van 8 tot 19 uur) of op de website http://www.uitingent.be/weekvandebegraafplaatsen. Dat kan van dinsdag 28 april tot en met dinsdag 26 mei. Per rondleiding kunnen er zich maximaal dertig deelnemers inschrijven.

Wil de Gentenaar er zelf op uit trekken? Dat kan! Hij kan een wandeling op de Westerbegraafplaats over de Eerste Wereldoorlog downloaden op de website http://www.begraafplaatsen.gent.be/themawandelingen. Er is een versie voor volwassen en één voor kinderen. In zeven haltes komt de wandelaar bijvoorbeeld het verhaal te weten achter het vreemde monument van een zeppelin, de Belgische spionne Marie Prudence de Smet en de 27 Congolezen die onder de Belgische vlag meestreden. 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.