Hondenlosloopweide in Oostakker

15 februari 2019

In Oostakker is er een grote vraag naar hondenlosloopweides. Een uitstekende plaats zou in de buurt van de visput zijn, aan de Drieselstraat te Oostakker. Daar lopen zeer veel wandelaars met hun viervoeters. Dit lijkt mij de ideale plek om de honden eens de volledige vrijheid te geven.

Bovendien zijn de laatste jaren in Oostakker zeer veel appartementen bijgekomen. Deze mensen hebben geen ruimte om hun honden los te laten. Zo’n weide zou de ideale plaats zijn.

Kan er overwogen worden om in de buurt van de visput een hondenlosloopweide te voorzien?

Patricia de Beule
Gemeenteraadslid


Antwoord:

De Groendienst werkt op dit moment aan een update van het beleid rond hondenvoorzieningen: hondentoiletten, hondenpoeppalen, en hondenlosloopweides. 

De laatste jaren was er geen uniform beslissingskader meer voor het al dan niet voorzien van een losloopweide.  We zijn dit momenteel opnieuw aan het bekijken.

Omdat het aantal honden elk jaar stijgt en dierenwelzijn belangrijk is, willen we de beschikbare open (groene) ruimte zo optimaal mogelijk  inzetten om zo veel mogelijk doelgroepen de kans te geven om van openbaar groen te kunnen genieten. 

De voorgestelde locatie in de Drieselstraat zal onderzocht worden op de haalbaarheid.  Een goede losloopweide vraagt immers een minimale oppervlakte, en kan bij voorkeur dienen voor zo veel mogelijk honden in de wijde omgeving.  Er zijn nog een aantal andere criteria die onderzocht worden bij het inplanten van een losloopweide: de aanwezigheid van private tuinen in de buurt, de bereikbaarheid voor onderhoud, toekomstige beleidsbeslissingen/ingrepen in op het openbaar domein of groene zone, hinder die de losloopweide kan veroorzaken,  mogelijkheid dat het terrein verworven kan worden door de Stad, … 

We nemen de suggestie zeker mee en hopen deze snel te kunnen beantwoorden eenmaal ons beleid geactualiseerd is. We willen immers een uniforme visie rond hondenvoorzieningen uitwerken en uitdragen, zodat het voor iedere Gentenaar duidelijk is wat er verwacht en gerealiseerd kan worden. 

Tine Heyse
Schepen van Milieu, Klimaat, Wonen en Noord-Zuid

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info