Rechtstraat Desteldonk

19 januari 2022

Er heerst heel wat ongerustheid bij de bewoners van de Rechtstraat in Desteldonk. Het is een straat waar heel wat jonge gezinnen komen wonen. Meer algemeen is het zo dat Desteldonk opnieuw een echt dorp aan het worden is, nadat het enkele decennia aan het uitdoven was. Het gaat meer bepaald over de haagjes die mogelijks heraangelegd worden net naast de rijbaan.

Door de inkrimping van opritten en verharding, waardoor tweede wagens en bezoekers verplicht op straat moeten parkeren, is het logisch dat mensen aan de passagierskant (op het fietspad) moeten kunnen uitstappen en uitladen om onveilige situaties te vermijden. In dat opzicht moeten die haagjes eigenlijk gewoon weg. Op dit ogenblik is het onmogelijk om kinderen op een veilige manier uit de auto te laten stappen.

 Ook het strookje gras tussen het fietspad en voortuinen zorgt voor beroering. Is dat openbaar domein en zal dit onderhouden worden door de stad?  Wat is de zin van dit strookje? Kan er niet beter gebruik worden gemaakt van onderhoudsvriendelijker materiaal, zoals boomschors of dolomiet?

 Aangezien er meer wagens op straat zullen parkeren, betekent dit meer hindernissen en op veel plaatsen de onmogelijkheid om elkaar te kruisen. Op zich is dat geen probleem, maar het gevaar schuilt in de veel te hoge snelheid die worden gehaald in de Rechtstraat. Dit is met name ook effectief een lange rechte straat. Er moeten aldus maatregelen komen om ervoor te zorgen dat de snelheid in het dorpsgebied, waar de nieuwe woningen komen, verlaagd wordt en wordt afgedwongen door fysieke maatregelen. Dit kunnen asverschuivingen met bomen zijn, rijbaankussens of andere maatregelen. Het is een straat met een typisch landelijk wegprofiel, zoals je ook tegenkomt in landelijke dorpskernen met doorgaande verbindingswegen (denk aan gemeenten als Bottelare, Munte, Schelderode, Zevergem, …). Daar zijn specifieke maatregelen nodig.

Vraag:
Graag verneem ik uw bevindingen en mogelijke oplossingen voor de gestelde problemen.

Patricia De Beule
Gemeenteraadslid

Het volledige antwoord van de schepen kan u hier lezen.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info