Kiosk Dorpsplein Oostakker

5 oktober 2023

Onlangs werd het dorpsplein in Oostakker volledig heraangelegd. Het resultaat mag gezien worden. De renovatie van de kiosk werd, om besparingsmaatregelen, uitgesteld. Uitstel is geen afstel.

De kiosk is eigendom van Stad Gent. Vanuit de Dekenij is er interesse om de kiosk in eigen beheer te krijgen. Ze dromen van een eigen plek om cultuur nog dichter bij de inwoners te brengen. Een plek waar op regelmatige basis een lezing kan gehouden worden, een tentoonstelling, een plek waar optredens kunnen georganiseerd worden, etc.

Vraag:
Kan het beheer van de kiosk in handen gegeven worden van de vzw Dekenij Oostakkerdorp? Hoe staat de schepen hier tegenover? 

Patricia De Beule
Gemeenteraadslid

Antwoord:
De integrale restauratie van deze kiosk is inderdaad in de tijd verschoven. Echter blijven onze diensten niet stil zitten en worden momenteel de nodige stappen gezet om binnen het beschikbaar budget, toch enkele dringende zaken aan te pakken.

We proberen op relatief korte termijn de gevel en de bevloering van de kiosk aan te pakken, dak en regenafvoer na te zien en te werken aan het schrijnwerk en eventueel schilderwerk. Dat terwijl ook een plan op langere termijn wordt opgemaakt. Echter moet ik u helaas meegeven dat er budgettair geen ruimte is om, op korte termijn, ook de binnenruimte aan te pakken.

De Dienst Vastgoed was rond het beheer van de kiosk reeds in gesprek gegaan met enkele mogelijke geïnteresseerden, waaronder ook de Dekenij. De ruimte is in de huidige staat echter niet geschikt voor gebruik – en zeker niet voor publieksgerichte activiteiten. Met de beperkt beschikbare middelen op korte termijn kan de kiosk niet conform gemaakt worden met de normen voor Publiek Toegankelijke Infrastructuur. Die normen zijn er voor de veiligheid van de gebruikers, dus ze zijn bijzonder belangrijk.

Jammer genoeg kunnen we hierdoor niet ingaan op het enthousiasme van de dekenij of mogelijk andere groepen van geëngageerde inwoners van Oostakker in verband met het structurele beheer van de kiosk.

In tussentijd en afhankelijk van de werken kan de buitenruimte van de kiosk wel gebruikt worden. Hiervoor lijkt me een beheersovereenkomst onnodig. Eenieder kan hiervoor laagdrempelig terecht bij de Dienst Evenementen en Feesten.

Zodra de timing van de grondige renovatie gekend is, zullen onze diensten zeker ook het traject opstarten om het beheer ervan op een goede manier op te zetten. Dat zal zeker in overleg met de verenigingen in Oostakker gebeuren. Voor vragen om evenementen op de buitenruimte te organiseren kan de Dienst Evenementen en Feesten altijd gecontacteerd worden.

Hafsa El-Bazioui
Schepen voor Personeel, Jeugd, Facilitair Management en Internationale Solidariteit

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info