Geurhinder Desteldonk

24 september 2012
De klachten van de bewoners van Desteldonk over geurhinder blijven aanhouden. De meeste hinder zou veroorzaakt worden door SONAC. Deze firma mocht, na saneringsmaatregelen, haar milieuvergunning behouden, onder voorwaarde dat er bijkomende saneringen uitgevoerd zouden worden.
  • Welke voorwaarden werden opgelegd en wat is de timing hiervoor?
  • Heeft de firma inmiddels reeds bijkomende saneringen uitgevoerd?

Frank Wijnakker
gemeenteraadslid


Antwoord:

Sonac is een klasse 1 bedrijf. De bevoegdheid om dit bedrijf te controleren en maatregelen te treffen bij overtredingen of overlast ligt bij de Vlaamse Milieu-inspectie. Het is een bedrijf waar dierlijke bijproducten (beenderen en slachtafval) worden verwerkt. Bij deze verwerking (droging) ontstaan onvermijdelijk op diverse plaatsen in het productieproces sterk geurbeladen dampen. Op cruciale plaatsen in het proces worden deze dampen binnen het bedrijf afgezogen en verbrand. Dit volstaat echter niet om de hinder voldoende te beperken.

Naar aanleiding van steeds terugkerende klachten heeft de Vlaamse Milieu-inspectie Sonac steeds aangemaand om bijkomende saneringsmaatregelen te treffen. Het bedrijf is daar ook op ingegaan.

Een overzicht:

  • September 2007: aanmaning door de Vlaamse milieu-inspectie
  • Najaar 2008: bijplaatsen van een gaswasser en biofilter
  • Augustus 2009: proces-verbaal door de Vlaamse milieu-inspectie en een verzoek gericht aan de bestendige deputatie van de provincie om de milieuvergunningen van het bedrijf te schorsen.
  • Eind 2009: bijkomend saneringsplan dat er vooral op gericht is om de werking van de naverbranders voor de afvallucht te verbeteren.
  • Mei ? november 2010: beoordeling van de effectiviteit van de getroffen maatregelen en de huidige geursituatie door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), waaruit bleek dat er nog steeds onaanvaardbare geurhinder was.
  • Begin 2011: een verzoek tot schorsing van de milieuvergunning door de Vlaamse milieu-inspectie
  • April 2011: Sonac laat weten dat nog belangrijke saneringsmaatregelen op het bedrijf zijn getroffen sinds het onderzoek van VITO
  • Oktober 2011: eindverslag over de huidige geursituatie opgemaakt door Olfascan volgens dezelfde methodologie als gebruikt door VITO. Uit dit verslag bleek dat de uitgevoerde sanerings-maatregelen inderdaad voor een duidelijke reductie van de geuremissies hebben gezorgd.

In januari 2012 werd de vraag tot schorsing van de milieuvergunning inderdaad opgeheven. Er werd door de Vlaamse milieu-inspectie een aanmaning aan het bedrijf verstuurd met volgende actiepunten:

  • Sonac diende een bijkomend saneringsplan op te stellen tegen 15 maart 2012
  • Sonac diende tegen 15 maart 2012 te onderzoeken welk effect een verhoging van de schouwhoogte kan hebben op de lokale hinder in de Keurestraat.
  • De goede werking van de naverbrandingsinstallaties dient permanent opgevolgd te worden. Een kopie van de procedures en instructies moest opgestuurd worden tegen uiterlijk 15 maart 2012.
  • De geursituatie dient verder opgevolgd en beoordeeld te worden op basis van de door VITO opgestelde methodiek. Dit houdt in dat op jaarbasis minstens een drietal emissiemetingen (olfactometrie) op de schouw van de naverbranders moeten uitgevoerd worden. Tevens moeten minstens 20 snuffelploegmetingen in de omgeving uitgevoerd worden.
  • Sonac dient een jaarlijks rapport op te stellen over de uitgevoerde saneringsmaatregelen, de geplande saneringsmaatregelen, de evolutie van de geursituatie en de werking van de naverbranders.
  • Op 16 maart 2012 heeft de Vlaamse Milieu-inspectie het gevraagde actieplan voor verdere reductie van de diffuse emissies van het bedrijf ontvangen. De uitvoering hiervan wordt verder door hen opgevolgd.


Huidige stad van zaken

Naar aanleiding van de recente en plotse toename van het aantal klachten werd op 4 april 2012 door de Milieu-inspectie nog een bijkomende aanmaning verstuurd. Daarin werden volgende punten opgenomen:

  • Na ontvangst van een geurklacht, rechtstreeks of via de milieu-inspectie of een andere overheid, dient u onmiddellijk een onderzoek naar de oorzaak van de klacht te starten. Daarbij dient minstens nagegaan te worden wat de precieze proces-omstandigheden zijn op het ogenblik van de hinder. In het bijzonder dient de goede werking van alle zuiveringstechnische voorzieningen op dat ogenblik nagekeken te worden.
  • Voor elke door u ontvangen klacht moet u zo snel mogelijk en uiterlijk binnen de 48 uur na het indienen van de klacht via e-mail een verslag bezorgen. Bij dit verslag moeten de nodige bewijsstukken omtrent de procesomstandigheden gevoegd worden.
  • Alle afwijkende bedrijfsomstandigheden, die een mogelijke impact kunnen hebben op het optreden van verhoogde geuremissies, moeten voortaan onverwijld gemeld worden. Daarbij dienen telkens ook de remedi?rende maatregelen vermeld te worden.
  • Sonac moet alle nodige maatregelen treffen om de goede en bedrijfszekere werking van alle installaties op uw bedrijf te verzekeren.

Tegen uiterlijk 1 augustus 2012 moest een verslag bezorgd worden van de maatregelen die op dit vlak werden getroffen en eventueel nog zullen getroffen worden.

Ook werd ondertussen door de stad aan de Bestendige Deputatie voorgesteld om het bedrijf via een opvolgingscommissie verder op te volgen. Tijdens deze commissie zal alle informatie over de saneringen van het bedrijf en de bekomen resultaten kunnen opgevolgd en gebundeld worden.

Tom Balthazar
Schepen van Milieu, Stadsontwikkeling en Wonen

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info