Aanwervingsprocedure politie

26 oktober 2015

Begin deze maand gaf u in de pers aan dat er "duidelijk" te weinig politieagenten met allochtone roots zijn in Gent. De Stad zou meer invloed willen hebben bij de selecties. "Anders is het over tien jaar nog altijd zo", klonk het.

Een politiekorps zou idealiter een afspiegeling van de samenleving moeten kunnen zijn, wat helaas nog niet altijd het geval is. Politieagenten moeten bovendien voldoende voeling hebben met wat er in Gent en bij de Gentenaars leeft. Voor Antwerpen, die met eenzelfde problematiek kampt, blijkt de minister van binnenlandse zaken een proefproject te hebben opgezet: twee jaar lang - van 2016 tot 2018 - mag Antwerpen zelf kandidaat-agenten aanwerven. Normaal gezien worden die aangenomen via een centrale selectieprocedure in Brussel. Door lokaal te rekruteren gelooft men een korps te krijgen dat een betere voeling heeft met wat er lokaal leeft. Bovendien wil men gerichte campagnes voeren om meer kandidaten uit eigen stad aan te trekken en overweegt men zelfs vooropleidingen te organiseren opdat de slaagkansen van kandidaten van diverse herkomst bij de examens zouden verhogen.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Werd ook Gent, als 2de grootstad in Vlaanderen, de mogelijkheid geboden aan het proefproject deel te nemen?
  • Zo ja, werd op deze vraag ingegaan en zal ook Gent rechtstreeks kandidaat-agenten kunnen aanwerven?
  • Zo nee, werd hierover inmiddels overleg gepleegd met de minister en wat is desgevallend het resultaat van dit overleg?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

De minister werd, zoals meegedeeld tijdens de vorige Commissie, eind september aangeschreven om meer impact te kunnen krijgen op de rekrutering.

De rekrutering en opleiding van inspecteurs maken deel uit van een nationale procedure waarbij heel wat garanties ingebouwd zijn voor een objectieve en kwaliteitsvolle aanwerving van nieuwe politievrouwen en -mannen.

De korpsleiding vindt dat deze procedure in het algemeen goed verloopt.

Toch zijn vooral in de Politiezones van de grootsteden het gebrek aan lokale gebondenheid en aan diversiteit pijnpunten. De Lokale Politiekorpsen hebben daar geen impact op gezien de rekrutering en opleiding nationaal geregeld is. De korpschef en ik hebben aan de minister gevraagd om te onderzoeken hoe de impact van de Politiezone op het rekruteringsproces kan vergroot worden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.

Tot op heden kregen wij geen antwoord op dit schrijven.

In de pers hebben wij kunnen lezen dat Antwerpen als enige piloot is omdat zij het jaren geleden reeds gevraagd hebben en dat de andere zones nadien kunnen aansluiten indien het project gunstig geëvalueerd wordt.

Daniël Termont
Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info