Onkruidbranders

29 augustus 2017

Deze zomer luidden verschillende brandweerkorpsen de alarmbel en vroegen ze mensen te stoppen onkruid te verdelgen door middel van allerhande brandertjes. Het aantal branden dat door zulke onkruidbranders wordt veroorzaakt zou haast niet meer te tellen zijn. Een onkruidbrander zou, volgens de pers, ook aan de basis liggen van een kleine brand vorige week in Wondelgem.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Is er zicht op het aantal branden op Gents grondgebied waarbij een onkruidbrander aan de basis ligt? Zo ja, om hoeveel branden gaat het?
  • Plant Stad Gent en/of Brandweerzone Centrum extra sensibilisering over het gebruik en de gevaren van onkruidbranders?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Tussen begin mei en begin september 2017 zijn er binnen de gehele Brandweerzone Centrum  ( 18 gemeenten/steden) 12 branden geregistreerd, waarbij de oorzaak zou liggen bij het gebruik van onkruidbranders op basis van elektriciteit of gas. Op het Gentse grondgebied werden er drie branden geregistreerd.

De schade van al deze branden bleef beperkt (struiken/hagen…).

Momenteel werd door de Brandweerzone Centrum nog geen sensibiliseringscampagne opgestart. Het aantal branden binnen de zone is dan ook niet talrijk om reeds te kunnen spreken van “ trekken aan de alarmbel”. Mogelijks dat in andere zones meerdere branden zich voordeden maar zeker in de Zone Centrum is het niet zo dat het aantal branden, ten gevolge van gebruik fysische onkruidverdelgers, haast niet meer “te tellen” zou zijn.

De Brandweerzone Centrum blijft de situatie opvolgen en zal indien nodig bekijken hoe een sensibilisering kan opgestart kan worden.

Volledigheidshalve stipuleert de brandweerleiding dat wanneer een onkruidverbrander ( elektrisch of op basis van gas) wordt aangekocht het veilig gebruik ervan vermeld staat in de bijhorende gebruiksvoorwaarden afgeleverd bij de aankoop.

Ook op het internet wordt melding gemaakt van bijzondere aandachtspunten zoals:

  • Voorkeur wordt gegeven aan een elektrische onkruidbrander dit t.o.v. een type op basis van gas ( gebruik van gaspatroon op de brander zelf of gebruik van afzonderlijke gasfles)

    Reden: gas (en zeker eventueel gebruik van een afzonderlijke gasfles) is niet alleen op zichzelf altijd gevaarlijker (brand/explosiegevaar) dan elektriciteit maar tevens het gebruik van een brander op basis van elektriciteit biedt het voordeel dat de afgegeven hitte meer op een controleerbare manier kan gebeuren.
     
  • De gebruiker van een fysische onkruidverdelger moet grote aandacht scheppen op de omringende planten/sparren. Hoe dichter de brander komt bij droge stroken gras en dergelijke hoe groter vanzelfsprekend de kans ontstaat dat een brand wordt gecreëerd.

Daniel Termont
Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info