Dolomiet voetpaden Roodborstjesstraat Wondelgem

28 augustus 2023

In de commissie MEO van 13 juni 2023 werd aangekondigd dat er zou bekeken worden of de voetpaden in de Roodborstjesstraat in Wondelgem kunnen voorzien worden van dolomiet met een fijnere diameter. De huidige halfverharding met dolomiet waarin de voetpaden aangelegd zijn in functie van de wortels van de aanwezige bomen leiden immers tot een moeilijke begaanbaarheid van de voetpaden.

Vraag:
Werd dit ondertussen al bekeken? Wat waren de bevindingen en in binnen welke termijn zullen de nodige aanpassingen aan de voetpaden in de Roodborstjesstraat uitgevoerd worden?

Christophe Peeters
Gemeenteraadslid

Antwoord:
We hebben dit nagevraagd bij de dienst Wegen die dit heeft nagekeken.

De stroken in de Roodborsjesstraat zijn aangelegd met een dolomiet 0/15. Dit is een fractie met deeltjes variërend tussen 0 mm en grove deeltjes van max. grootte 15 mm. Dit type is een courant type dat meestal wordt toegepast en voldoende is voor begaanbaarheid. Dit type is voor de aangeplante bomen in de berm ook voldoende doorlatend voor regenwater en zuurstof.

Bovendien is dolomiet vrij zacht waardoor die vanzelf verkruimeld en een fijnere fractie vormt.
Dolomiet is een bindend halfverhardingsmateriaal, waarbij het aandeel kalk bindt. Dit betekent dat de halfverharding zichzelf verdicht tot een stevige laag. Bij nazicht stelt de dienst vast dat het hier niet nodig is om een andere (fijnere) fractie toe te passen dan de gebruikte die ook voldoet aan de normen volgens het standaardbestek 250.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info