Gent zet troeven als aantrekkelijke winkel- en horecastad in de kijker

22 mei 2017

Het Gentse stadsbestuur stelt met enkele positieve acties haar troeven als aantrekkelijke winkel- en horecastad in de kijker. In augustus en september wordt Gent extra gepromoot als bereikbare en aantrekkelijke winkel- en horecastad. In en rond Gent worden bereikbaarheidsfolders verspreid en parkeertarieven worden samenhangender vanaf juli 2017. Zo wordt avondparkeren in parkings goedkoper, wat de horeca in het centrum ten goede komt. De parkeerdruk bovengronds verlaagt hierdoor, dat is goed voor de bewoners. De acties komen er na overleg met ondernemersorganisatie Unizo.

De voorbije weken overlegden het stadsbestuur en Unizo over de signalen die beiden kregen van een aantal handelaars en horeca-uitbaters over de veranderde circulatie in de stad na de invoering van het Circulatieplan. De Stad Gent ging meteen aan de slag en stelt enkele positieve acties voor.

Gent, aantrekkelijke en bereikbare winkel- en horecastad

De Stad Gent plant een aantal extra communicatie-acties in en rond Gent om te benadrukken dat Gent bereikbaar is en blijft. Deze maand nog zullen bereikbaarheidsfolders worden verspreid bij horecazaken in Gent Centrum. De folders worden ook verspreid in theaters, concertzalen, musea, cinema’s en culturele centra én in een straal van 25 kilometer rond Gent. Met andere woorden: in de bibliotheken, theaters, postkantoren, ziekenhuizen, culturele centra, enzovoort van steden en gemeenten zoals Aalst, Waregem, Lokeren, Zottegem en Oudenaarde.

Na de campagnes rond Shop-op Zondag en de braderieën in mei en juni, zal er eind augustus, begin september 2017 een nieuwe campagne vanuit Puur Gent (in samenwerking met UNIZO) volgen. Die zal specifiek gericht zijn op de ruime rand rond Gent, om de bereikbaarheid van Gent als aantrekkelijke winkel- en horecastad in de kijker te zetten. Nog in juni 2017 worden vanuit Puur Gent onder meer nieuwe promotiefilmpjes en een eigen Facebookpagina gelanceerd.

Bereikbaarheid

Er zijn bereikbaarheidsfiches beschikbaar per sector op stad.gent/mobiliteitsplan/bereikbaarheid. Daar vindt men alle informatie over hoe men naar de stad kan komen, waar men kan parkeren en hoeveel dat zal kosten. Op die fiches kan men meteen ook de bereikbaarheid per sfeergebied zien.

Bij budgetwijziging worden bovendien middelen uitgetrokken om het gratis openbaar vervoer tijdens alle koopzondagen te verzekeren tot minstens de zomer van 2019.

Parkeertarieven worden samenhangender, avondparkeren goedkoper

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad in juni, worden de parkeertarieven samenhangender vanaf juli 2017. De tarieven van de parkings Sint-Pietersplein en Tolhuis dalen. Zo komt er een evenwicht tussen bovengrondse en ondergrondse parkeertarieven in de oranje zone. Vanaf juli 2017 kost parkeren in die parkings slechts 1 euro per uur met een maximum van 10 euro. Nu is dat nog 14 euro.

Het avondtarief vanaf 19 uur verlaagt in alle ondergrondse parkings van de Stad Gent naar 1 euro per uur. Dat wordt afgetopt tot maximaal 4 euro. Wie na 19 uur langer parkeert dan 4 uur, betaalt dus 4 euro. Momenteel bedraagt het avondtarief 1,5 euro per uur, met een maximum van 6 euro. Dat is een goede zaak voor de horeca in de binnenstad.

Op de koopzondagen geldt vanaf 1 juli 2017 het zondagtarief van 1,5 euro per uur, met een maximum van 6 euro per dag voor alle ondergrondse parkings. Nu is dat nog het gewone 'weektarief'.

Vergunningen eenvoudiger, advies op maat

Het Mobiliteitsbedrijf is momenteel bezig om het vergunningenbeleid voor de binnenstad eenvoudiger en gebruiksvriendelijker te maken. Meer nieuws hierover komt de komende weken.

Er is ook een mobiliteitscoach die advies op maat geeft aan handelaars, bedrijven of zelfstandigen. Wie dat wil, kan Liesbeth De Bruyn contacteren op het e-mail-adres liesbeth.debruyn@stad.gent of per gsm 0470 21 05 92.

 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.