Publiciteit binnen beschermde stadsgezichten

4 januari 2017

De omgeving van de Gras- en Korenlei maakt deel uit van een beschermd stadsgezicht. Ondernemers en handelaars die binnen, of in de buurt van, een beschermd stadsgezicht gevestigd zijn worden vaak geconfronteerd met zeer strikte richtlijnen inzake publiciteit en verlichting van hun zaak.

Een opvallend groot publiciteitspaneel in de Ravensteinstraat, die zelf geen deel uitmaakt van het beschermd stadsgezicht, is via het Hof van Fiennes echter wel zichtbaar vanop de Korenlei.

Concreet heb ik dan ook volgende vraag:

  • In welke mate zijn de richtlijnen voor beschermde stads- en dorpsgezichten van toepassing op de directe omgeving die er zelf geen deel van uitmaken?
  • Is het desbetreffende publiciteitspaneel vergunningsplichtig? Zo ja, werd hiervoor een vergunning afgeleverd?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Antwoord op vraag 1

De wetgeving op de beschermde stads- en dorpsgezichten is enkel van toepassing binnen de afgebakende beschermde zone.

Wanneer een voorwerp van aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning gelegen in een woongebied met culturele, historische of esthetische waarde (bestemming gewestplan), wordt door de dienst Momumentenzorg en Architectuur bij advisering eveneens de afweging gemaakt naar de impact op de directe omgeving.


Antwoord op vraag 2

Er is voor deze publicitaire constructie geen stedenbouwkundige vergunning terug te vinden. De officiële vaststelling van de inbreuk zal door bouw- en woontoezciht dienen te gebeuren.

Dit werd door de dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning doorgegeven aan de dienst Toezicht.

Tom Balthazar
Schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info