Maatregelen acuut watertekort

26 juni 2017

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm worden. In geval van een hittegolf schrijft het federale en lokale hitteplan een aantal maatregelen voor om mensen te beschermen tegen de gevolgen van de hitte. Echter ook aanhoudende droogte kan voor ongemakken zorgen, vooral voor de natuur.

Door de aanhoudende droogte dreigt momenteel een acuut watertekort in de provincie West-Vlaanderen en daarom roept de gouverneur er op om spaarzaam om te springen met leidingwater. Concreet wordt opgeroepen om geen zwembaden meer te vullen met leidingwater, geen auto’s meer te wassen en ook geen moestuinen te beregenen. Ook landbouwers mogen geen water meer oppompen.

Concreet heb ik hieromtrent volgende vragen:

  • Wat is de actuele situatie in Gent?
  • Beschikt Gent over een plan in geval van een acuut watertekort bij aanhoudende droogte?
  • Welke maatregelen kunnen desgevallend worden genomen en op welke manier worden deze gecommuniceerd met de bevolking?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Sinds vrijdag 23 juni zijn de hoge temperaturen gedaald. De waakzaamheidsfase van het Hitte- en Ozonpiekenplan is niet langer van kracht.

Wat de droogte betreft, blijft het uitzonderlijk droog, ook in Gent. Voor de Gentse natuurgebieden heeft het Agentschap Natuur en Bos geen "code oranje" of "code rood" afgekondigd. Evenwel werd iedereen door de aanhoudende droogte in heel Vlaanderen opgeroepen om waakzaam en alert te zijn en werden open vuren in alle Vlaamse natuurgebieden afgeraden. Wanneer er een einde komt aan de droogte, valt moeilijk in te schatten. In de week van 26 juni wordt er wel neerslag verwacht. Desalniettemin blijft het afwachten en is het in tussentijd belangrijk om waakzaam en alert te blijven.

De Stad Gent beschikt niet over een uitgeschreven plan bij een acuut watertekort. Indien er een acuut watertekort zou dreigen, zal vanuit de Vlaamse regering en vanuit de gouverneur maatregelen opgelegd worden. Zo ook werden op woensdag 21 juni maatregelen opgelegd. Zo heeft de gouverneur een captatieverbod in het Leiebekken en maatregelen voor het gebruik van drinkwater opgelegd

(Bijlagen kunnen steeds opgevraagd worden). Ook de Vlaamse regereing heeft het gebruik van drinkwater voor recreatief gebruik verboden.

Uiteraard zal ook de Stad Gent steeds bekijken welke bijkomende maatregelen er kunnen genomen worden. Daarom heeft de Stad op 21 en 22 juni ook enkele maatregelen genomen.

Op woensdag 21 juni werd een persbericht verspreid waarin het gebruik van eigen BBQ-toestellen op de barbecuezones van de stad wordt afgeraden. Dit wegens het verhoogd brandgevaar. Deze maatregel werd in overleg met Brandweerzone Centrum genomen en werd gecommuniceerd via een persbericht en door bordjes aan de barbecuezones waar men met eigen toestellen mag barbecueën. Daarnaast werden tips meegegeven over veilig barbecueën en werd de burger opgeroepen om spaarzaam om te springen met (drink)water.

Op donderdag 22 juni werden tevens de stadsfonteinen, die met stadswater bijgevuld worden, stilgelegd na het verbod om drinkwater te gebruiken voor recreatief gebruik.

Indien deze maatregelen niet voldoende zouden zijn, zal in overleg met mij en de veiligheidscel bekeken worden welke bijkomende maatregelen er nog genomen kunnen worden. De drinkwaterleverancier Farys kan bij deze gesprekken betrokken worden.

Daniël Termont
Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info