Groenonderhoud Monument Poolse vliegeniers

20 september 2023

Elke derde zondag van september wordt in Sint-Denijs-Westrem één van de laatste grote luchtslagen van de Tweede Wereldoorlog herdacht aan het monument op de Poolse Winglaan. In 1945 haalden de geallieerde spitfires van de Poolse Wing 131 die in Sint-Denijs-Westrem gestationeerd waren meerdere Duitse vliegtuigen neer.

Dit gebeurde bij een tegenaanval tijdens operatie Bodenplatte, een geheime Luftwaffe-operatie om de oprukkende geallieerden tegen te houden. Het monument herdenkt de Poolse militairen die hierbij om het leven kwamen. Bij de herdenking van dit jaar leefde – terecht – ongenoegen bij de leden van het herdenkingscomité. Ze hadden ter voorbereiding van de herdenkingsplechtigheid immers zelf moeten instaan voor het maaien van het gras aan het monument. De voorbije jaren gebeurde dit steeds door de groendienst van de stad.

Vraag:
Waarom werd het gras aan het herdenkingsmonument dit jaar niet tijdig gemaaid voor de herdenkingsplechtigheid?
Wordt dit voor de toekomst opgenomen in de jaarplanning?

Christophe Peeters
Gemeenteraadslid

Antwoord:
Het maaien stond effectief op de planning om te worden uitgevoerd voorafgaand aan de plechtigheid. Omdat er jammer genoeg machines defect waren, dienden er binnen de onderhoudsploeg Sint-Denijs-Westrem evenwel beheerkeuzes gemaakt te worden.

De ploeg heeft toen blijkbaar de inschatting gemaakt dat het gras aan het monument nog een aanvaardbare hoogte had (een dikke 5 cm hoogte) en besliste in een afweging met de onderhoudstoestand op andere locaties om hier nog niet te maaien.

Het maaien van deze locatie is sowieso opgenomen in de jaarplanning. Ik heb de onderhoudsploeg met aandrang gevraagd om in de toekomst deze locatie zeker steeds te maaien in aanloop naar de plechtigheid.

Astrid De Bruycker
Schepen van Gelijke Kansen, Welzijn, Participatie, Buurtwerk en Openbaar Groen

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info