Vraag tot financiŽle ondersteuning van Drive up Safety! vzw

14 oktober 2020

In de raad van oktober vroeg provincieraadslid Martine Verhoeve financiële steun voor de verkeersveiligheidsorganisatie Drive up Safety! vzw.

Drive up Safety! vzw is een verkeersveiligheidsorganisatie die reeds 18 jaar actief is op het terrein. De maatschappelijke zetel bevindt zich in Evergem en ze hebben ook een kijk & doe centrum te Merelbeke waar scholen terecht kunnen.

Hun doelstelling is alle weggebruikers op een positieve manier aan te zetten zich veilig te bewegen in het verkeer door in te zetten op verkeersattitude en terreinacties. Deze organisatie biedt verkeersveilige en ervaringsgerichte workshops aan rond verschillende verkeersveilige thema’s zoals zichtbaarheid, gordeldracht, afleiding en alcohol en drugs in het verkeer. Dit vooral in scholen, verenigingen en op jongerenevents, maar ook in bedrijven organiseren ze veiligheidsdagen. Daarnaast werken ze jaarlijks enkele creatieve verkeersveiligheidsprojecten uit.

Hun kernopdracht is permanente educatie in het secundair onderwijs, inclusief het buitengewoon secundair onderwijs. Daartoe hebben ze een verkeersveilig project opgesteld “Maak leerlingen weg-wijzer”, waarbij men jongeren aanmoedigt om het beter en verantwoordelijker te doen in het verkeer.

In 2019 hebben ze in totaal 266 workshops in Vlaanderen gegeven, waarvan 25% (67) in Oost-Vlaanderen.

Ik meen dat u het met me eens zal zijn, dat aandacht voor verkeersveiligheid absoluut noodzakelijk is. Er vallen nog veel te veel gewonden en doden in het verkeer.

Als we de ongevallencijfers bekijken blijft het permanent vormen van jongeren zeer belangrijk. Jongeren zijn heel kwetsbaar in het verkeer. Bovendien trekken zwakke weggebruikers zoals voetgangers, steppers, fietsers en bromfietsers nog heel vaak aan het kortste eind in het verkeer. Laat het nu net deze categorieën zijn waartoe jonge weggebruikers vaak behoren. Het sensibiliseren van deze kwetsbare groep is dan ook een terechte prioriteit.

Vandaar mijn vraag of de provincie deze organisatie financieel kan ondersteunen? 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.