De Liberteyt: het modernste woon- en zorgcentrum in Wondelgem

28 maart 2007
Met enige trots stelde OCMW-voorzitter Geert Versnick de nieuwe woon- en zorgcampus, De Liberteyt, in Wondelgem voor. Dit tehuis komt in de plaats van het voormalige rustoord Sint-Jozef aan de Vroonstalledries, dat volledig afgebroken wordt.

De Liberteyt is alvast een pareltje en de comfortabele kamers voor de 125 bewoners zijn alvast de grootste van Vlaanderen.

Sinds midden maart verblijven de senioren van het voormalige rusthuis Sint-Jozef in het ultra modern complex De Liberteyt. 'De naam verwijst naar het eerste tehuis in 1834 dat op die locatie gebouwd werd', vertelt OCMW-voorzitter Geert Versnick. Het nieuwe woon- en zorgcentrum bestaat uit een kelder en drie bovengrondse bouwlagen. Het gebouw heeft in totaal 9 507,27 m? oppervlakte en is gebouwd in een U-vorm met in het midden een gang met uitzicht op de binnentuinen aan weerszijden. Het tehuis beschikt over een kapsalon, ergozaal, caf?taria, ruime en comfortabele leefruimtes, kin?zaal en binnenkort ook over een cybercaf?.

Opvallend zijn de zeer ruime en luxueuze woningen van de senioren. Ze zijn 34 m? groot, dubbel zo groot als de wettelijke verplichting. 'Tot op vandaag heeft geen enkel rusthuis in Vlaanderen zulke ruime kamers', zegt OCMW-voorzitter Geert Versnick. De ruimtes hebben allen een eigen kitchenette en een meubel onderscheidt het slaapgedeelte van de living zodat het meer een huiselijke sfeer heeft. Elke woning is voorzien van een flatscreen-televisie. 'Dit is vooral uit veiligheidsoverweging', legt Versnick uit. 'E?n van de grootste oorzaken van brand in rusthuizen is implosie van televisietoestellen. De senioren kijken van ?s morgens tot ?s avonds televisie. Voorheen brachten de senioren zelf hun toestel mee naar het tehuis, maar de TV mocht niet ouder zijn dan 5 jaar. In praktijk bleek dat sommige toestellen veel ouder waren en dit verhoogt het gevaar op een implosie. Bovendien Met een flatscreen is et gevaar op implosie nihil'. De Libertyet is het enige rusthuis van het OCMW-Gent met een dergelijk comfort. Kostprijs van deze nieuwbouw bedraagt 14.178.357,26 euro.

Met de opening van de nieuwe campus De Liberteyt is het Zorgstrategisch plan van het Gentse OCMW - dat in 2000 door de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansenbeleid werd goedgekeurd - volledig afgerond. Voorheen werden het centrum voor senioren De Vijvers in Ledeberg, campus Het Heiveld in Sint-Amandsberg en campus Zonnebloem in Zwijnaarde, gerealiseerd. Het Zorgstrategisch plan voorzag in de aanpassing van de rusthuizen aan de hedendaagse verwachtingen van de burgers op vlak van ouderzorg. Daarnaast kon de zorgverlening ook worden aangepast aan de gewijzigde noden van de thuiszorg. Zo zijn er mogelijkheden voor tijdelijke opvang in een dagverzorgingscentrum of een kortverblijf. Kortverblijf is de ideale oplossing voor mensen, die thuis wonen, maar tijdelijk onvoldoende beroep kunnen doen op thuiszorg of mantelzorg (diegenen die dagelijks instaan voor hulp). Men kan gedurende 60 opeenvolgende dagen terecht in deze woongelegenheden voor kortverblijf. Op alle 4 campussen zijn er mogelijkheden voor kortverblijf en campus De Vijvers biedt als enigste rusthuis in Vlaanderen trouwens de mogelijkheid tot nachtverblijf aan.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info