›› Home ›› Nieuws

Gent heeft nieuw actieplan vuurwerk klaar

23 november 2023

Elk jaar in de eindejaarsperiode worden in veel wijken in onze mooie stad vuurwerk en 'bommekes' afgestoken. Dat brengt heel wat overlast en schade met zich mee, niet alleen voor de Gentenaars, maar ook voor onze dieren.

"We merken bovendien dat het vuurwerk steeds krachtiger wordt, en vroeger op het jaar wordt afgestoken. Daarom lanceren we een nieuw actieplan Vuurwerk. Het plan zet sterk in op het bewustmaken van de gevaren van vuurwerk en bommetjes, en bestaat uit een bezitsverbod en de inzet van tijdelijke, vaste camera’s.", zegt burgemeester Mathias De Clercq. 

Uit verschillende Gentse wijken komen er jaarlijks veel klachten van Gentenaars over particulier vuurwerk dat in hun buurt wordt afgestoken. Het verstoort de nachtrust, zorgt voor angstige huisdieren en brengt ook de openbare veiligheid in het gedrang. Bovendien merkt de politie dat vuurwerk steeds vroeger op het jaar en steeds vaker wordt afgeschoten. Het gebruikte vuurwerk wordt ook steeds krachtiger.

"Bommetjes en vuurwerk veroorzaken veel overlast in onze stad, niet alleen voor mensen, ook voor dieren. Het is echter heel moeilijk om daders op heterdaad te betrappen. We zetten daarom in op preventie, maar verhogen ook de pakkans via camera’s en door het bezit van vuurwerk te verbieden. Daarnaast werken we ook op inzicht door in te zetten op alternatieve trajecten voor wie betrapt wordt met vuurwerk.", zegt burgemeester Mathias De Clercq.

Omwille van het toenemende gevaar en de overlast is er nu een nieuw actieplan. Dat zet in de eerste plaats in op preventie. Medewerkers van vzw Jong gingen met jongeren aan de slag en werkten aan een campagne rond het gevaar van bommetjes en vuurwerk. Centraal staat de film ‘Verknal het niet’, gemaakt voor en door de jongeren. Hierin spreken jongeren en professionals zich uit over de gevaren van vuurwerk en bommetjes, voor zichzelf maar ook voor de buurt.

Om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, verspreiden de Stad en middenveldorganisaties enkele fragmenten uit de documentaire op sociale media, vertaald naar korte, krachtige boodschappen. De kern: vuurwerk afsteken is gevaarlijk en verboden. Het kan leiden tot ernstige verwondingen. En heeft een serieuze impact op de mensen en dieren in de buurt.

De campagne zal ook zichtbaar zijn in het straatbeeld. Samen met Productions en Zonen, Politiezone Gent en Brandweerzone Centrum komen er acties die jongeren en omstaanders sensibiliseren. Brandweerzone Centrum gaat ook langs bij jeugdverenigingen om te wijzen op het gevaar van vuurwerk en bommetjes.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info