›› Home ›› Nieuws

STAM toont geschiedenis Gentse landbouwgronden

26 maart 2024

Protesterende boeren, het referendum, … er werd de voorbije maanden veel over de Gentse landbouwgronden gesproken. Schepen van Cultuur Sami Souguir opende zopas de expo ‘Gentse Gronden’ in het STAM die voor historische duiding zorgt bij heel dat debat. Het Gentse OCMW verwierf door de eeuwen heen duizenden hectares aan gronden.

Ooit was dat zo’n 5000 hectare, vandaag nog 1.800 hectare. Nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid dus. “Daarvan is zowat 85% ingekleurd als landbouwgrond. De overige gronden zijn voornamelijk bos- en natuurgebied en in mindere mate woongebied en KMO-zones”, zegt schepen Sami Souguir. 

Van de landbouwgronden ligt 1.438 hectare buiten Gent en 104 hectare binnen de stadsgrenzen. Van het begin van de legislatuur lag het plan op tafel om zo’n 40 miljoen euro aan OCMW-gronden te verkopen. Daarbij bleven landbouwgronden binnen de stad wel buiten schot. De opbrengst van die gronden worden dan weer geïnvesteerd in projecten voor betaalbaar wonen binnen de stad.

“De expo in het STAM verduidelijkt de boeiende geschiedenis van die Gentse gronden. We keren 800 jaar terug in de tijd toen Godshuizen zorgden voor zieken- en armenzorg. Zij kregen toen gronden van particulieren maar ook van de vorsten. Die gronden maakten het mogelijk om eten te voorzien voor de zieken en armen”, aldus schepen Sami Souguir. “De expo belicht ook het heden en de toekomst van de landbouwgronden vanuit verschillende hoeken. Een interessante basis voor het debat.”

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info