›› Home ›› Nieuws

Meer sluikstorten gemeld, meer daders beboet

7 mei 2024

Steeds meer Gentenaars melden sluikstorten, afval dat bewust wordt achtergelaten. In 2023 werden in totaal 47.951 sluikstorten geregistreerd, een stijging van 15,7 procent tegenover het jaar daarvoor. De meldingen gebeuren onder meer via de website en Gentinfo, maar vooral via de meldingsapp van de Stad. 

De meeste meldingen situeren zich in de wijken Sluizeken-Tolhuis-Ham, Rabot-Blaisantvest en Dampoort. In totaal werd vorig jaar 912 ton sluikstort opgeruimd, of 13,6 procent meer dan het jaar daarvoor. "We blijven fors inzetten op de strijd tegen sluikstorten. Dat resulteert in meer meldingen door Gentenaars, maar ook in een recordaantal gevatte daders. We laten dit niet los, zo vatten we meer dan 600 daders. Bovendien blijft het gewicht aan ingezameld zwerfvuil dalen.", zegt burgemeester Mathias De Clercq.

"Handhaving is een van de pijlers in de aanpak van sluikstorten. In 2023 werden in totaal 2.018 GAS-vaststellingen opgemaakt, een record. Het gaat om een stijging van zo'n 10 procent ten opzichte van de jaren daarvoor. Nieuw zijn ook de gecoördineerde Argus-acties van het overlastteam van de politie. Daarbij worden hotspots aangepakt met een combinatie van camera's, anonieme observaties en doorzoekingen. Dat leverde vorig jaar 156 GAS-vaststellingen op.", zegt burgemeester Mathias De Clercq. 

Verder toont het rapport dat het gewicht aan ingezameld zwerfvuil blijft dalen. Het gaat dan om blikjes, flesjes, peuken, flyers,... die op straat worden achtergelaten. Vorig jaar werd in totaal 1.277 ton zwerfvuil opgeruimd, in 2022 was dat 1.291 ton, in 2019 was het 1.743 ton. Het afval dat wél in de openbare vuilnisbakken belandt, neemt toe.

De Stad Gent blijft naast handhaving inzetten op sensibilisering, en heeft bovendien het geluk om te mogen rekenen op tal van Gentenaars. Op dit moment zijn er 840 Gentenaars die als Proper Pierke hun steentje bijdragen. Ook organisaties doen mee: zo engageren 22 scholen zich om de schoolomgeving mee proper te houden.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info