›› Home ›› Nieuws

Steeds meer straatnamen worden in Gent vernoemd naar belangrijke vrouwen in onze geschiedenis

7 mei 2024

Het aantal straatnamen dat naar vrouwen is vernoemd, is op 10 jaar tijd verdubbeld van 88 naar 173, dat meldt burgemeester Mathias De Clercq. Fractieleider Stephanie D'Hose maakt hier al heel lang een strijdpunt van in de Gentse gemeenteraad: "De inhaalbeweging voor vrouwenstraatnamen in ons Gents straatbeeld is van cruciaal belang.

Het gaat niet alleen om het bevorderen van gendergelijkheid en inclusiviteit, maar ook om het rechtzetten van historische onrechtvaardigheden. Te lang zijn vrouwen ondervertegenwoordigd geweest in onze openbare erkenningen, en het is hoog tijd om deze historische fout recht te zetten."

Burgemeester Mathias De Clercq: "Door straten te vernoemen naar invloedrijke vrouwen uit het verleden, herstellen we het evenwicht en erkennen we de waardevolle bijdragen die zij hebben geleverd aan onze samenleving. Deze historische correcties zijn nodig, omdat vrouwen onterecht in de schaduw van de geschiedenis hebben gestaan."

"Laten we niet vergeten dat het verleden ons heden vormt, en door vrouwen de erkenning te geven die ze verdienen in onze straatnamen, bouwen we aan een rechtvaardiger en inclusiever samenleving voor de toekomst.", zegt fractieleider Stephanie D'hose.

In Gent zijn deze legislatuur 47 nieuwe straten goedgekeurd die een vrouwennaam dragen, tegenover 7 nieuwe straten vernoemd naar mannen. Burgemeester Mathias De Clercq: "In Gent voeren we al jaren een inhaalbeweging uit om het overwicht van straten vernoemd naar mannen in evenwicht te brengen. Dat kan gaan over personen die historisch, wetenschappelijk of algemeen maatschappelijk belangrijke zaken hebben verwezenlijkt. Nu zijn drie paden in een nieuwe verkaveling aan de beurt, gelegen aan de Vrouwenstraat. Gezien de nabijheid van eerder vernoemde straten naar vrouwelijke Nobelprijswinnaars, hebben we besloten om in hetzelfde thema te blijven. Daarom zijn de namen Gertrude Elionpad, Rosalyn Yalowpad en Maria Mayerpad voorgesteld. Het Maria Mayerpad is definitief, voor het Gertrude Elionpad en het Rosalyn Yalowpad wordt nog advies ingewonnen."

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info